Private Internet Access – PIA

Private Internet Access logo
Private Internet Access

On usita syitä minkä takia VPN-palveluita käytetään. Turvallisuus, maarajoitusten kiertäminen tai turvallinen ja anonyymi tiedostojen lataaminen ovat vain muutamia esimerkkejä näistä.

Me arvostelimme Private Internet Access VPN-yhteyden, jonka omistaa Yhdysvalloista kotoisin oleva yhtiö. PIA, vpn-yrityksen on perustanut Andrew Lee vuonna 2009. Nyt 11 vuotta myöhemmin yrityksellä on yli 100 000 aktiivista käyttäjää ja tarkka politiikka lokitietojen ja käyttäjien yksityisyyden suojelemisesta.

Keräsimme kokemuksia asiakkailta ja itseltämme, jotta voimme suoraan kertoa Private Internet Access palvelun hyvät ja huonot puolet, ominaisuudet, hinnaston, asiakaspalvelun, palvelun käytön ja kaiken mitä sinun tarvitsee tietää ennen kuin tilaat kyseisen VPN-palvelun.

Itse asiassa teimme PIA:lle tulikokeen jossa testasimme sen suorituskykyä nopeuden ja turvallisuuden suhteen, lopussa kerromme mielipiteemme siitä onko Private Internet Access oikeasti järkevä tilaus.

Mikä on Private Internet Access

Private Internet Access on London Trust Median omistama VPN-palvelu, jota ylläpidetään Yhdysvaltojen Denverissä Coloradossa. Mielestämme sijaintivalinta tietoturvajärjestelmälle on hieman jännä, sillä suurin osa VPN-yrityksistä operoi alueilla, joissa ei ole valvontaa ja yksityisyydensuoja on vahva kuten esimerkiksi Panamalla.

Koska PIA sijaitsee alueella jota säännellään “Five Eyes, Nine Eyes and 14 alliances” toimesta, saavat maat vapaasti päästä käsiksi käyttäjien dataan. Tämä tarkoittaa, että halutessaan maat jotka kuuluvat tähän liittoon voivat katsoa käyttäjien tietoja joita palveluun on kerätty. Private Internet Access kuitenkin lupauksessaan ilmoittaa suojelevansa asiakkaiden yksityisyyttä, olemalla keräämättä lokitietoja. Mielestämme sijainti on kuitenkin jo pieni takaisku anonymiteetin suhteen.

Positiivista on, että Private Internet Accesillä on yli 3200 palvelinta yli 33 maassa, joka tarkoittaa että hyvin todennäköisesti pystyt yhdistämään sellaiseen palvelimeen, joka sijaitsee lähellä sinua. Näin ollen palvelun pitäisi pärjätä erinomaisesti verkon nopeudessa.

Mitä Private Internet Access maksaa?

Käydään jo tässä kohtaa läpi hinnasto mikäli et malta lukea koko arvostelua palvelusta. PIA:lla voit valita kolmen paketin välillä jotka ovat 1 kuukauden laskutusjakso, 6 kuukauden laskutusjakso ja 12 kuukauden laskutusjakso.

  • 1 kuukauden tilauksella hintaa kertyy noin 8 euroa.
  • 6 kuukauden tilauksella hintaa kertyy noin 6 euroa kuukaudessa.
  • 12 kuukauden tilauksella hintaa kertyy alle 2,5 euroa kuukaudessa.

Voimme ainakin hinnan suhteen tehdä selkeän johtopäätöksen siitä, että palvelussa kannattaa suoraan valita vuoden laskutusjakso, sillä säästöä kertyy lähes 100 euroa.

Private Internet Access ominaisuudet

Kaikki VPN-yhteydet palvelevat samaa syvintä tarkoitusta, eli tietojen turvaamista ja verkon käyttämisen salaamista. Kuitenkin joissa VPN-yhteyksissä on enemmän ominaisuuksia kuin toisissa, katsotaan eroaako Private Internet Access edukseen vertailussa.

Tallentaako Private Internet Access tietojani?

Private Internet Access ei tallenna asiakkaidensa lokitietoja, joka tarkoittaa että he eivät tiedä mitä teet verkossa niin kauan kuin VPN-yhteytesi on päällä.

“Meiltä ei ole koskaan kysytty tai pyydetty luovuttamaan dataa, koska meillä ei ole lokeja. Emme kerää metadataa tai tietoa istunnoista. Emme voi luovuttaa lokitietoja, koska yksinkertaisesti meillä ei ole sellaisia, piste.”

Näin sanoi Private Internet Accessin perustaja Andrew Lee haastattelussaan vuonna 2013.

Onko Private Internet Accessillä käytössä Kill-Switch toiminto?

Kill-switch toiminto tarkoittaa sitä, että palvelu sulkee yhteyden heti mikäli näyttää siltä että netti katkeaa. Tämä tarkoittaa, että vaikka yhteytesi kaatuisi sinusta ei jää jälkeäkään, koska yhteytesi VPN-tunneliin katkaistaan välittömästi. Onneksi voimme sanoa, että Private Internet Accesillä on tälläinen toiminto.

Toimiiko Private Internet Access Netflixin kanssa?

Netflixin maarajoitusten kiertäminen on ikuista tappelua, sillä ne pyrkivät torjumaan kaikki yhteydenotot VPN-yrityksille tunnistetuista IP-osoitteista. Me emme saaneet Netflixiä toimimaan Private Internet Accessin kanssa, mutta NordVPN yhteydellä se toimi moitteettomasti.

Datan salaus – Encryption

Private Internet Access käyttää korkean tason salausmenetelmää. Itse asiassa saat valita hashing menetelmäksi joko 128-bittisen tai uuden vahvemman 256-bitin salauksen. Ja tekniikkana toimii turvallinen SHA eli Secure Hash Algorith.

Protokollat

Protokolla tarkoittaa sitä miten dataa siirretään verkosta toiseen. Esimerkiksi Private Internet Access käyttää useaa eri protokollaa joiden väliltä voit valita. Käytettävissä on perinteinen PPTP eli Point-to-Point -protokolla, IPSec/L2TP sekä SOCKS5 (proxyille) ja OpenVPN.

Private Internet Access nopeus

Nyt kun tiedät jo lähes kaiken Private Internet Accessin ominaisuuksista on aika siirtyä testin tuloksiin. On aivan sama mitä ominaisuuksia jos VPN-yhteys on niin hidas ettei sitä tee mieli käyttää edes hakukoneiden selaamiseen.

Kaikki VPN-yhteydet voivat tuntua hitailta jos ne ovat yhdistettynä kaukaiseen palvleimeen. Me testasimme palvelun nopeutta yli 20 eri maassa sijaitsevilla palvelimilla ja huomasimme, että nopeus laski jopa 40% riippuen siitä kuinka kaukana palvelin sijaitsi. kaikkein hitaimpia olivat Yhdysvalloissa sijaitsevat palvelimet. Saman korrelaation huomasimme myös latausnopeuksissa eli jos halutaan ladata jotakin verkkoon. Pakettikatoa eli (ping) emme kuitenkaan huomanneet juuri lainkaan.

Private Internet Access kokemuksia

Private Internet Access on kerännyt valtavasti positiivisia kokemuksia, mutta meitä palvelu ei vakuttanut. Ensinnäkin lokitietojen suhteen politiikka ja sijainti ovat valtavassa ristiriidassa. Toisekseen vaikka VPN-yhteys on edullinen emme maksaisi siitä yhtä paljon kuin niistä joissa myös suoratoistopalvelut toimivat sataprosenttisella varmuudella.

Parhaiten kyseinen VPN-yhteys sopii tilanteisiin joissa sitä halutaan käyttää yli 8 laitteessa kerrallaan ja niitä voi vaihdella loputtomasti eri palvelinten välillä.

Varsinaisen applikaation tai sovelluksen käyttäminen on helppoa. Yhdellä klikkauksella tai sipaisulla olet yhdistettynä valitsemaasi palveluun sijainnista riippumatta.

Myös asiakaspalvelu saa maininnan heikkoudesta, sillä palvelua ei ole tarjoilla Suomen kielellä.