VPN-yhteys – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Olet varmasti joskus kuullut puhuttavan VPN-yhteydestä, mutta etenkin tänäpäivänä termiä kuulee entistä enemmän. Tämä johtuu siitä, että viimein VPN-yhteyden käyttämisestä saatavat hyödyt ovat nousseet lähes koko kansan tietoisuuteen. Lyhenne VPN tulee sanoista (virtual private network) joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna yksityistä verkkoa.

Jos nopeasti pitää luetella muutamia hyötyjä joita saat VPN-yhteyden käyttämisellä ovat ne: merkittävästi parantunut tietoturva ja yksityisyys verkossa, pääsy maantieteellisesti estetyille palveluille, kuten esimerkiksi USA Netflixiin ja vielä kirsikkana kakunpäälle, ISP eli (internet service provider) kuten Telia, Elisa tai DNA ei pääse näkemään mitä sivustoja selailet tai missä vierailet.

Mikä on VPN-yhteys ja miten sitä käytetään?

VPN on lyhyesti selitettynä joukko palvelimia ympäri maailman, jotka VPN palvelun tarjoaja omistaa. Näiden määrät ja sijainnit vaihtelevat merkittävästi valitsemasi palveluntarjoajan mukaan. Kun yhdistät itsesi VPN palvelimeen kaksi merkittävää asiaa tapahtuu:

Kaikki liikenne joka kulkee sinun ja VPN-yhteyden välillä muuttuu salatuksi. Tämä salattu eli kryptattu liikenne siirtyy valitsemaasi palvelinta pitkin kohde sivustolle jota selailet.

Tämä tarkoittaa, että edes internet-palveluntarjoajasi ei pysty näkemään mitä tietoa lähetät, kun taas ilman VPN-yhteyttä esimerkiksi Elisa, DNA ja Telia tietävät tasan tarkkaan millä sivustolla vierailet ja mihin kellonaikaan.

Myöskään julkisissa verkoissa sinua ei voida seurata tai jäljittää, kuten esimerkiksi kouluissa tai työpaikoilla. Pääset käsiksi normaalisti estettyihin sivustoihin. Hyvin tyypillistä esimerkiksi työpaikoilla on Facebookin tai muiden Some kanavien estäminen työajalla.

Tätä VPN perusominaisuutta voi käyttää moneen tarkoitukseen aina selaamisesta, streamaamiseen, torrenttien lataamiseen, pelaamiseen tai mihin vaan mikä vaatii internet-yhteyden.

Tässä kohtaa varmasti mietit onko VPN laillinen. Kieltämättä kuulostaa jännältä, mutta kyllä VPN on laillinen. On kuitenkin muutamia maita jotka ovat poikkeuksellisia: katso missä maissa VPN-palvelun käyttö on kielletty.

VPN piilottaa IP-osoitteesi

Kuten suurin osa meistä tietää. IP osoitteella voi vaikka jäljittää tietokoneenkäyttäjän tarkan sijainnin tai kohdistaa palvelun esto (Ddos) hyökkäyksiä. Normaalisti jokainen verkkosivusto jolla vierailet näkee IP-osoitteesi ja tietää tasan tarkkaan mistä päin maailmaa yhdistät sivustolle.

Kun käytät VPN-yhteyttä muodostaaksesi yhteyden verkkosivustolle, he näkevät vain VPN-palvelimen johon olet itsesi yhdistänyt. Voit siis esimerkiksi itse valita oletko Ranskasta, Yhdysvalloista tai ihan vain Suomesta.

Joka tapauksessa kun käytät VPN:nää ei oma IP-osoitteesi näy mihinkään. Näin kukaan ei tiedä mistä oikeasti verkko selailet.

Lue myös: piilota IP-osoite

Useita käyttötarkoituksia

Pääset käsiksi maailman suosituimpiin suoratoistopalveluihin kuten Netflixiin, Huluun, HBO:hon, Amazon Primeen, BBC iPlayeriin ja moneen muuhun. Näiden lisäksi pystyt myös katsomaan urheilustriimejä esimerkiksi ESPN:ltä, BT Sportilta tai Eurosportilta.

Pääset helposti käsiksi maakohtaisiin palveluihin yhdistämällä itsesi valittuun maahan. Kaikki tämä onnistuu vain yhden napin painalluksella kun VPN on asennettu.

Vältä tunkeilevia katseita

Pääset käsiksi koko maan tasolla estettyihin palveluihin turvallisesti. Kiina on hyvä esimerkki tästä, jossa esimerkiksi Facebookin ja Whatsappin käyttö on kielletty kokonaan.

Monet turistit ovat pöyristyneitä tästä ja haluavat käyttää VPN-palvelua apunaan päästä irti maaestoista. Näin he voivat nauttia palveluista, jotka muutoin ovat internet-palveluntarjoajan estämiä.

Lue myös: netin käyttö kiinassa

Lataa turvallisesti torrentteja

Voit turvallisesti ladata Torrentteja, sillä usein Torrentteihin erikoistunut VPN tarjoaa jaettuja palvelimia joka tekee lataajan jäljittämisestä mahdotonta. Se tarkoittaa, että kukaan ei voi päästä Torrent lataajan jäjille.

On kuitenkin muistettava, että lähes kaikissa maissa tekijänoikeuksin suojatun sisällön jakaminen ja lataaminen on ehdottomasti kielletty, paitsi Sveitsissä. Lataa Torrentteja siis vain omalla vastuullasi.

Lue myös: nämä ovat 4 parasta Torrent sivustoa

VPN-yhteys: asentaminen ja yhteyden luominen

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan VPN:nän on loppu käytännössä ihan läpihuutojuttu. Joissakin palveluissa menetelmät saattavat hieman erota toisistaan, mutta pääsääntöisesti ne menevät näin:

 • Valitse sopiva palveluntarjoaja, joka on mieluisa. Suosittelemme NordVPN
 • Valitse sopiva tilaus 1 – 36 kuukautta ja maksa millä tahansa menetelmällä.
 • Saat VPN-tunnukset sähköpostiisi joilla pääset lataamaan sovelluksen.
 • Lataa sovellus, jonka jälkeen se on käyttövalmis.
 • Sovelluksen voi ladata mihin tahansa laitteelle, jonka jälkeen käyttäminen tapahtuu vain valitsemalla palvelinluettelosta sopiva palvelin ja klikkaa yhdistä.

Miten valita hyvä VPN

Kun olet etsimässä itsellesi sopivaa VPN-yhteyttä sinun pitää muistaa mihin käyttötarkoitukseen palvelu tulee. Haluatko katsoa USA Netflixiä vai Ruutua ulkomailta?

Listasimme vertailuun kaikki VPN:nät ja niiden ominaisuudet, sekä testasimme toimiiko ne missäkin palvelussa ja mihin käyttötarkoitukseen.

Pääset VPN-vertailuun alapuolella olevasta napista.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Me olemme erittäin tarkkoja kriteereiden suhteen ja haluamme varmistaa, että listauksesta löytyy vain kaikkein luotettavimmat VPN-yhteydet.

Vertailua tehdessä on otettu huomioon tietoturva, yksityisyys kuten esimerkiksi politiikka kerättyjen lokien suhteen. Hinta sekä asiakaspalvelu. Käyttötarkoitukseen soveltuvuus sekä nopeus.

1.

Nordvpn logo
5/5
 • Suoratoista Netflixiä ja Hulua hd ja 4k laadulla ilman pätkimistä.
 • Rajaton p2p ja Torrent-lataukset
 • Asiakaspalvelu 24/7
 • Turvallinen, ei tallenna lokeja
 • Paras hinta-laatusuhde
 • Kokeile 30 vuorokautta ilmaiseksi
 • Yhteensopiva: kaikki laitteet

2.

ExpressVPN logo
5/5
 • Suoratoista Netflixiä ja Hulua hd ja 4k laadulla ilman pätkimistä.
 • Rajaton p2p ja Torrent-lataukset
 • Asiakaspalvelu 24/7
 • Turvallinen, ei tallenna lokeja
 • Halvin nopea VPN-yhteys
 • Kokeile 30 vuorokautta ilmaiseksi
 • Yhteensopiva: kaikki laitteet

3.

CyberghostVPN logo taulukko
5/5
 • Suoratoista Netflixiä ja Hulua hd ja 4k laadulla ilman pätkimistä.
 • Rajaton p2p ja Torrent-lataukset
 • 90 maata ja 6400 palvelinta
 • Turvallinen, ei tallenna lokeja
 • Keskitetyt palvelimet suoratoistoon ja torrentteihin.
 • Kokeile 45 vuorokautta ilmaiseksi
 • Yhteensopiva: kaikki laitteet

Usein kysyttyjä kysymyksiä VPN-yhteyksistä

Onko VPN:nää vaikea käyttää?

Vaikka VPN:nät ovat uskomattoman tehokkaita ja monimutkaisia työkaluja ovat ne silti todella helppokäyttöisiä. Kuka tahansa osaa käyttää niitä ilman ohjeiden lukemista, sillä ne on rakennettu siten että sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin klikata tai painaa painiketta.

Mistä tiedän toimiiko VPN?

Voit testata sen helposti vierailemalla esimerkiksi jollakin sivustolla ja huomaamalla, että se ohjaa sinut sen maan kieliversioon johon olet itsesi yhdistänyt. Toinen vaihtoehto on etsiä netistä sivusto, joka näyttää IP-osoitteesi esimerkiksi VPN sivustot.

Mitä jos VPN ei toimi?

Kuten mikä tahansa ohjelma, myös VPN-yhteydelle voi tulla ongelmia. Näissä tapauksissa “kill-switch” toimintoo on puolellasi. Jos ongelma ei korjaannu ota yhteyttä tilaamasi palvelun asiakaspalveluun.

Mitä jos laitteelleni ei saa VPN:nää?

Tämä on lähes mahdotonta. Kaikki VPN-palvelut jotka löytyvät sivuiltamme tarjoavat kattavan laitevalikoiman siten, että kaikki käyttöjärjestelmät on huomioitu aina Androidista, IOS laitteisiin.

Pitääkö VPN ottaa pois päältä?

VPN voi halutessaan jättää päällekkin. VPN-yhteys on vaivaton ja helppo ylläpitää, mutta esimerkiksi itse sammutan sen aina käytön jälkeen.