suomalaisten suosituimmat salasanat hakkeroitu

Onko sähköpostisi hakkeroitu?

Kirjaudumme päivittäin useisiin verkossa toimiviin palveluihin sähköpostin ja salasanan yhdistelmällä. Mitä jos joku hakkeri saisi käsiisi kirjautumistunnuksesi, mitä hän voi niillä tehdä?

Kukaan hakkeri ei huvikseen vie salasanaasi vaan tavoitteena on hyötyminen ja väärinkäyttö tavalla tai toisella. Mihin sinä säilöt salasanasi? Päähäsi? Onko sinulla turvallinen salasana?

Tutustuimme tarkemmin tietomurtoihin ja siihen miten niiltä voi välttyä.

NordVPN logo

Onko sähköpostisi hakkeroitu?

Verkkosivusto haveibeenpwned.com on listannut miljoonia salasanoja joiden joukossa voi olla omasi. Listaukseen on kerätty kaikki suurinpien tietomurtojen kuten LinkedInin, Adoben ja Ashley Madisonin yhteydessä kaapatut osoitteet.

Voit selvittää turvallisesti löytyykö omat kirjautumistietosi listalta. Haveibeenpwned sivusto on luotettava tietoturvakuningas Troy Huntin ylläpitämä sivusto.

Listauksista löytyy myös kaappauksen kohteena olleita verkkosivustoja joiden tunnukset ovat päätyneet hakkereiden ja väärinkäyttäjien käsiin.

Miten tarkistan onko salasanani kaapattu?

Siirry haveibeenpwned sivustolle ja kirjoita käyttäjätunnuksesi jonka epäilet tulleen kaapatuksi. Voit testata myös sähköpostiosoitteita joita käytät kirjautumisten yhteydessä.

Sivusto hakee sinulle tietokannasta käyttäjätunnukset joiden turvallisuus on vaarantunut tai ne ovat olleet hyökkäyksen kohteena.

Miten voin välttyä tietomurroilta?

Se mitä jokainen meistä voi tehdä on valita turvallinen salasana siten, että se ei ole helposti arvattavissa. Koneelliset algoritmit pystyvät puskemaan miljoonia salasanayhdistelmiä minuutissa, jonka takia hyvän salasanan tulee pitää sisällään erikoismerkkejä, isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita.

Älä myöskään missään tapauksessa käytä salasanassa syntymäaikaasi tai muita tietoja jotka ovat julkisesti sinusta saatavilla.

Yhä useampi internetin käyttäjä on parantanut tietoturvaansa merkittävästi aloittamalla VPN-yhteyksien käyttämisen.

Näin hakkerit eivät koskaan saa tietää todellisia tietoja sinusta ja harvemmin pääsevät edes sinuun käsiksi, sillä nykyajan VPN-yhteydet kuten NordVPN pitävät sisällään myös haittaohjelmientorjunta työkaluja.

Miten keksiä hyvä salasana?

Hyvä salasana on siansaksaa ja sisältää juuri erittelemiämme ominaisuuksia. Tällä tavoin hakkereiden on erittäin vaikea saada edes koneellisesti salasanaasi oikein.

Salasanan murtaminen tapahtuu aina algoritmien, koneoppimisen tai muiden työkalujen avulla jotka käytättävät miljoonia mahdollisia salasanayhdistelmiä arvatakseen ensin käyttäjätunnuksesi ja sitten salasanasi.

Verkosta löytyy useita hyviä salasana testejä joiden avulla voit selvittää minkälainan salasana on suositeltavaa. Älä kuitenkaan ilmoita näille sivuille salasanaa jonka aiot ottaa käyttöön.

NordVPN logo