Tor Selain käyttäminen 2020

Olet varmasti kuullut Tor-selaimesta, joka tulee sanoista The Onion Router. Sen tarkoituksena on kuvainnollistaa sen luoma lisäturvallisuus. Kuvittele sipulia, jossa on useita kerroksia kuorta. Kyseinen selain toimii samalla tavoin lisäämällä ylimääräisiä turva kerroksia internet-yhteyteesi.

Kuitenkin varoituksen sana: Tor-selain ei yksinään riitä turvaamaan sinua verkossa. Jos haluat olla täysin anonyymi tarvitset VPN-yhteyden. NordVPN on paras valinta Tor-verkkoa varten, koska se on edullinen, turvallinen ja nopea.

Tarjous: tällä hetkellä NordVPN tarjoaa asiakkailleen 3 vuoden kestotilausta – 75% hintaan.

Mikä on Tor?

Kuten äsken mainitsimme Tor on verkkoturvallisuutta lisäävä selain, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan lähes identtisesti Chromea tai Safaria. Ainoa ero on se, että Tor reitittää internet-yhteytesi useaan sattumalta valittuun palvelimeen ennen kuin se yhdistää loppukohteeseen.

Näin liikenteen lähteen jäljittämisestä tulee huomattavasti hankalampaa jonka ansiota se parantaa yksityisyyden suojaa.

Itsessään Tor on avoimeen lähdekoodiin perustuva projekti.

Onko Tor sama kuin VPN?

Tor ja VPN ovat hyvin samankaltaisia palveluita. Molemmat tarjoavat käyttäjilleen ylimääräistä kyberturvallisuutta ja tekevät internetin selaamisesta turvallisempaa.

VPN-yhteys salaa koko datasi ja yhteyden verkkoon alusta loppuun. Eli yhdistät toisen palvelimen kautta loppukohteeseen tekemällä sinusta vain haamun.

Tor-selain puolestaan toimii selaimen muodossa vähän samalla tavalla, mutta se ei ole missään tapauksessa sama asia kuin VPN.

Kun käytät näitä molempia yhtä aikaa voit varmistaa olevasi täysin anonyymi ja tietosi sekä yksityisyytesi pysyy salassa.

Miten Tor toimii?

Huolimatta Tor-verkon hankalasti ymmärrettäväst teknologiasta sitä on erittäin helppo käyttää. Sinun tarvitsee vain ladata Tor-selain ja yhdistää itsesi verkkoon samalla tavoin kuin millä tahansa selaimella.

Datasi pakataan kerroksittain salatuiksi paketeiksi ennen kuin se lähetetään Tor-verkkoon sitten se ohjataan kulkemaan useiden verkossa olevien palvelinten kautta joita kutsutaan nodeiksi.

Joka kerta kun data läpäisee tälläisen noden yksi kerros salauksesta poistetaan, joka paljastaa seuraavan kohteen datastasi. Näin se puretaan jokaisella kierroksella (sipulin kerros) kunnes saavutat niin kutsutun exit noden, jonka jälkeen datasi lähetetään määränpäähän.

Koska tämä salaus ja salatun datan kulku verkossa tapahtuu täysin sattumanvaraisesti on lähes mahdotonta pystyä purkamaan tätä salattua dataa ja paikannettua sen alkuperä.

Kuinka turvallinen Tor-selain on?

Tor-verkko pystyy tehokkaasti piilottamaan sijaintisi tehden sinusta lähes näkymättömän verkon selaajan. Silti koko Tor verkko ei ole turvallinen vaan järjestelmässä on heikkouksia.

Koska järjestelmä on ihmisten luoma on siinä aina virheitä, joita osa ihmisistä osaa käyttää hyödyksi.

Varmistaaksesi mahdollisimman turvallisen selaimen käytön. Älä lataa mitään lisäosia tai vieraile http verkkotunnuksissa joissa ei ole suojauksia.

Tor-verkko on herättänyt myös paljon keskustelua siellä tapahtuvan rikollisuuden vuoksi. Joissakin tapauksissa jopa poliisi voi olla lähes voimaton selvittäessään rikollisuuden alkuperää.

Mitä huonoa Tor-selaimessa on?

Kuten äsken mainitsimme siellä esiintyvä rikollisuus anonyymiyden turvin on ehkä yksi isoimmista heikkouksista. Toisekseen Tor-selain on erittäin hidas vahvan salaustekniikkansa vuoksi.

Joissakin maissa koko selaimen käyttö saattaa olla kiellettyä ja johtaa ongelmiin lainsäädännön kanssa. 

Käytä siis Tor-verkkoa omalla vastuulla ja mielellään VPN-yhteyden kanssa maksimoidaksesi turvallisuutesi.

Miten Toria kannattaa käyttää?

Yhdistä itsesi ensin VPN-palvelimeen jonka jälkeen voit avata Tor-selaimen. Kun käytät näitä kahta yhtäaikaa olet lähes 100% turvassa sekä hakkereilta, tietojen kalastelulta ja yksityisyytesi pysyy salassa.

Kannattaa myös käyttää vain sellaista VPN-yhteyttä joka toimii yhdessä Tor-verkon kanssa ja se on NordVPN joka on useaan kertaan testattu toimivaksi.

Tarjous: tällä hetkellä NordVPN tarjoaa asiakkailleen 3 vuoden kestotilausta – 75% hintaan.