Tieto siitä onko vpn laillinen on yleisesti hieman hämärän peitossa, koska osa käyttää VPN-yhteyksiä laittomiin tarkoitusperiin.
Yleisesti VPN-yhteyksiä kuitenkin käyttävät vain henkilöt joilla on rehellisiä tarkoitusperiä, esimerkiksi intressi suojata heidän omat tietonsa tai katsoa Netflix USA:ta Suomesta.
- VPN testin voittaja
- Nopein VPN suoratoistopalveluiden katsomiseen
- Yhteensopiva kaikkiin laitteisiin
- 30 vuorokauden "rahat-takaisin" kokeilujakso
Laillisia VPN käyttötarkoituksia
Työpaikoilla, virastoissa ja valtio yleisestikin käyttää omaa VPN-yhteyttä salatakseen liikenteen. On hyvin tärkeää lisätä kyberturvallisuutta piilottamalla internet-yhteys.
Monet perinteiset yritykset ovat myös siirtyneet käyttämään näitä palveluita suojatakseen asiakkaiden yksityisiä tietoja etenkin jos yritys ylläpitää henkilötietorekisteriä.
Lue myös: paras VPN yritykselle
Myös yksityishenkilöiden VPN:n käyttö on lisääntynyt merkittävästi viimevuosien aikana. Syy voi olla halu parantaa omaa verkkosuojausta tai yksinkertaisesti suoratoistopalveluiden katseleminen, jotka muutoin saattaisivat olla maantieteellisesti estetty.
Suoratoistopalveluista puheen ollen. Maarajoitusten kiertäminen VPN-yhteyden avulla on täysin laillista, kunhan sitä ei käytetä laittomiin tarkoitusperiin esimerkiksi tekijänoikeuksilla suojattujen materiaalien levittämiseen tai lataamiseen.
Myös julkisilla paikoilla WiFi-yhteydet ovat hyvin haavoittuvaisia ja kuka tahansa voi kaapata juuri sinun yhteyteysi. Siksi VPN voi tuoda hämmästyttävää lisäturvallisuutta esimerkiksi matkustellessa.
Koska myös meille kyberturvallisuus on tärkeää, emme suosittelle näillä sivustoilla VPN-palveluita jotka pitävät yllä lokitietoja asiakkaistaan.
Missä maissa VPN-yhteyden käyttö on kielletty?
Monet maat sallivat VPN-yhteyksien käytön, koska niiden tarkoitus on parantaa ihmisten turvallisuutta verkossa. Esimerkiksi Canada, USA, Britannia ja monta muuta maata sallivat VPN-yhteyksien käytön.
On kuitenkin olemassa useita maita, joissa VPN-yhteyden käyttö voidaan liittää rikokseen.
Kiina: Kiinassa VPN-yhteyden käyttäminen on laitonta. VPN-palvelut voivat toimia vain jos heillä on lupa ja lisenssi, joka on saatu suoraan valtiolta. Lisenssin voi kuitenkin saada vain jos noudattaa tiukasti maan linjaa, joka puolestaa neutralisoi koko VPN-yhteyden hyödyt.
Lue myös: internetin käyttö kiinassa
Irak: Irakissa VPN-yhteyksien käyttäminen on kokonaan estety ja tehty laittomaksi, jotta vaaralliset järjestöt saataisiin paremmin kiinni.
Iran: Voit käyttää vain hallituksen lisensoimia VPN-palveluita, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että toimivaa VPN:nää ei ole.
United Arab Emirates: VPN-käyttäminen on kiellettyä ja se voi johtaa monen sadan tuhannen euron korvauksiin. Suojattujen yhteyksien käyttö on kiellettyö, koska ne vievät tuloja paikallisilta teleliikenteen laitoksilta.
Valko-Venäjä: Vuonna 2015 VPN-yhteyksien käyttö estettiin lailla samalla tavoin kuin Venäjällä, jossa laki VPN-yhteyksien kieltämisestä meni läpi.
Turkki: Maa on itse estänyt tiettyjen verkkosivujen toiminnan maassa, mukaan lukien useiden VPN-palvelun tarjoajien. Tarkoituksenaan estää sosiaalisen median käyttöä.
Oman: Maassa on niin vahva sensuuri, että mikään ei mene läpi. Myös koko internetin käyttöä on hyvin pitkälti rajoitettu.
Yhteenveto:
VPN-yhteyksien käyttäminen on siis pääsääntöisesti täysin laillista ja turvallista. On vain muutamia maita, joissa on erilaisia säännöksiä jotka estävät VPN-yhteyden käyttämisen.
Suomessa voit ja kannattaa käyttää VPN-yhteyttä. Näin saat lisäturvaa yksityisyydellesi, sekä lukuisia uusia mahdollisuuksia nauttia viihteestä joka ei muutoin näkyisi Suomessa, kuten esimerkiksi Formula 1.